Programul USAID Comunitatea Mea depune eforturi constante pentru a acorda sprijin autorităților publice locale (APL) și centrale în identificarea soluțiilor fezabile și durabile în domeniul gestionării deșeurilor.
Elaborarea Metodologiei tarifării serviciilor de gestionare a deșeurilor, exercițiu în cadrul suportului tehnic oferit Ministerului Mediului al Republicii Moldova, a fost realizat de echipa de experți ai Programului pentru a aduce îmbunătățiri în domeniu și a acorda sprijin APL, care deseori, nu dispun de cunoștințele necesare, însă, conform cadrului legal, sunt responsabile pentru stabilirea unui sistem integrat de management al deșeurilor.
Procesul de calculare și aprobare a tarifelor la serviciile publice de gestionare a deșeurilor va fi eficientizat grație acestei Metodologii. O Hotărâre în acest sens a fost aprobată de Guvernul Republicii Moldova pe 15 decembrie 2022.
Documentul reglementează modul de calculare a tarifelor de gestionare a deșeurilor, în corespundere cu cheltuielile reale ale prestatorilor. În același timp, metodologia are menirea de a asigura o marjă de rentabilitate pentru operatori. La ora actuală, tariful e stabilit de APL și respectiv oscilează de la o regiune la alta. Potrivit noii metodologii urmează uniformizarea tarifelor pentru categorii de consumatori comparabile din punctul de vedere al cheltuielilor suportate pentru prestarea serviciului respectiv către aceștia, dar și instituirea unei politici unice și a unui tratament echitabil și nediscriminatoriu față de toți consumatorii și operatorii.
Tarifele pentru gestionarea deșeurilor se stabilesc pentru o perioadă de trei ani pentru toți operatorii care au încheiat contracte cu APL de delegare a serviciului de gestionare a deșeurilor municipale. Conform metodologiei, acestea se calculează de către operatori pentru fiecare localitate în parte (grup de localități în cazul cooperării inter municipale) și pentru fiecare categorie de consumatori. Beneficiile vor fi resimțite îndată ce metodologia va fi aplicată, tarifele vor fi ajustate la cheltuielile real suportate, prin crearea unui climat investițional mai bun pentru operatori, extinderea ariei de acoperire cu servicii pentru cetățeni, de asemenea va asigura continuitate, stabilitate și predictibilitate în prestarea serviciilor.