“De ce companiile de construcţii nu manifestă interes faţă de mediul rural?” – la această întrebare a venit cu un răspuns directorul general al companiei „Lagmar-Impex”, Viorel Godea, de altfel, susține că companiile de construcţii implementează proiecte acolo unde există necesitate, cerere, transmite PROVINCIAL.
„Din păcate, în ultimele decenii se atestă un exod al populaţiei din mediul rural. Unii aleg urbele din Republica Moldova, alţii – pleacă peste hotare. În ultimii ani ai puterii sovietice luase amploare fenomenul construcţiilor multietajate în sate. Astfel de construcţii apăreau de regulă în localităţi unde activau fabrici. Însă, odată cu destrămarea URSS, acest fenomen a dispărut. Mai mult chiar, cea mai mare parte a construcţiilor multietajate din sate au fost abandonate,” spune omul de afaceri Viorel Godea, în cadrul unui interviu pentru curentul.md.
Potrivit spuselor sale, la sate se construiesc case particulare şi, de regulă, acestea sunt ridicate de către meşteri din aceeaşi localitate sau de mici echipe de constructori.
“Companiile mari nu au ce căuta în aceste localităţi, pentru că de serviciile lor pur şi simplu nimeni nu are nevoie. Totodată, v-aş îndemna să nu generalizăm, spunând că marii agenţi economici din domeniu nu construiesc nimic în mediul rural. Spre exemplu, proiecte imobiliare serioase puteţi întâlni în unele sate din apropierea Chişinăului – Stăuceni, Măgdăceşti etc. Aceste proiecte imobiliare sunt predestinate în special celor ce au de lucru în capitală, dar veniturile nu le permit să-şi procure locuinţe nemijlocit în raza oraşului. Sunt şi proiecte imobiliare în afara Chişinăului predestinate celor cu venituri mai mari, dar care, pur şi simplu, preferă să trăiască mai departe de zgomotul oraşului,” adaugă Viorel Godea.