Consiliul de Administrare a Asociației Forța Fermierilor a avut ieri o întâlnire cu Președintele Maia Sandu, informează PROVINCIAL.
Potrivit unui comunicat al Asociației, fermierii au descris succint situația actuală foarte dificilă în sectorul agrar, afectat profund concomitent de secetă, restricții la export în Rusia, scumpiri exorbitante la resursele necesare producerii agricole și prețuri derizorii la materia primă agricolă.
„Am accentuat că dintre toate propunerile noastre în vederea ameliorării situației, înaintate încă în luna august mai multor autorități, la moment nici una nu a fost realizată, chiar dacă am avut mai multe promisiuni. La fel, am remarcat un dialog defectuos la nivel guvernamental cu reprezentanții fermierilor, la care foarte des suntem acuzați absolut nejustificat că urmărim scopuri politice.
Asociația a exprimat regretul că ideea introducerii stării de urgență în agricultură așa și nu a fost implementată și în prezent fermierii sunt presați de creditori. Consiliul a solicitat intervenția doamnei Președinte pentru urgentarea aprobării legii privind programul de rambursare a TVA producătorilor agricoli, ținând cont că procedura legislativă privind promovarea acestui proiect este în mare întârziere, fiind pierdute trei luni de recoltare” – se spune în comunicat.
Totodată, Forța Fermierilor a propus șefului statului să facă un apel către partenerii externi pentru identificarea unui suport bănesc sau în forma de motorină, care să fie acordat agricultorilor afectati în anul 2022, iar propunerea a fost agreată de doamna Sandu.
„În cadrul ședinței a fost abordată și problema deofshorizării agriculturii. Forța Fermierilor a reiterat poziția sa privind necesitatea interzicerii arendei terenurilor agricole de către companiile, controlate din zonele offshore, precum și a propus un șir de măsuri în vederea deofshorizării activității portuare, ceea ce ar demonopoliza exportul producției agricole. Am convenit ca reprezentanții asociației vor înainta propuneri mai punctuale în privința acestui subiect.
A fost dezbătută și strategia dezvoltării sectorului agrar în perspectiva de durata medie și lungă. Forța Fermierilor categoric pledează pentru alta paradigma a sistemului agricol, bazată pe fermierii mici și mijlocii, care provin din zonele rurale. Considerăm ca expansiunea economică agresivă a agro holdingurilor reprezintă un pericol semnificativ pentru satele noastre și provoacă șomaj și migrarea masivă din localitățile rurale. Asociația susține ideea industrializării la scară mică prin crearea mai multor întreprinderi mici de procesare a producției agricole în zonele rurale, focusate pe export și în care fondatorii ar fi agricultorii mici și mijlocii” – au mai spus fermierii.