La Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a avut loc, astăzi, o ședință comună cu producătorii și procesatorii sfeclei de zahăr. Scopul ședinței a fost de a analiza situația din sectorul de producere a sfeclei de zahăr și a zahărului. Principalele aspecte discutate au făcut referință la formarea prețurilor de comercializare a materiei prime de către producători și de achiziție a sfeclei de către procesatori. Ministrul Vladimir Bolea a reiterat ideea ca producătorii și procesatorii să evite confruntările, prin schițarea unor abordări comune, a unei cooperări dinamice și sinergice.
” Exemplul comunității europene demonstrează că formele de cooperare asigură avantaje economice, motiv pentru care iau amploare și se multiplică. Acest lucru arată că, afacerile ocazionale de vânzare-cumpărare nu sunt sustenabile. Așadar, cooperarea sectorială trebuie extinsă și este necesar să analizăm cele mai optime modele de cooperare ce pot fi adoptate de producători și procesatori. Prin unirea eforturilor, inclusiv ale ministerului, veți putea deveni o forță competitivă, capabilă de negocieri și de satisfacerea intereselor economice”, a comunicat ministrul.
În anul curent, suprafața însămânțată cu sfeclă de zahăr constituie circa 12 mii ha. Conform datelor recepționate din teritoriu, unde a început procesul de recoltare a sfeclei de zahăr, recolta variază între 30 și 37 tone/ha.