
În satul Voinescu din raionul Hîncești activează Pepiniera „Voineşti”, o întreprindere cu peste 30 de ani de experienţă, specializată în producerea pomilor altoiţi de nuc. Dar, cu siguranţă, puţini ştiu că, de curând, aici „s-a născut” un nou soi de nuc, cu denumirea „Rubin”, nume ce vine de la culoarea rubinie a cojii miezului de nucă.
Acest soi a fost creat de Oleg Tîrsînă, directorul tehnic al Pepinierei „Voineşti” şi, zilele trecute, a fost omologat în România, ceea ce presupune că va putea fi comercializat în întreg spaţiul UE. „Recent, am fost informaţi despre finalizarea procresului de omologare şi înregistrare în Catalogul Soiurilor de Plante din România a soiului Rubin, selecţionat şi dezvoltat de către Pepiniera „Voineşti”, în colaborare cu Patru Agro România. Eceasta este o noutate excelentă în primul rând pentru nucicultorii din România, dar şi pentru cei din ţările membre ale UE, dat fiind mecanismul de recunoaştere reciprocă a oricărui soi de cultură omologat în orice ţară UE. Omologarea acestui soi este în curs şi în R. Moldova, unde estimăm introducerea în Catalog la începutul anului viitor” – a specificat Oleg Tîrsînă.
Creatorul acestui soi nou susţine că „Rubin” este un soi deosebit, care are rezistenţă foarte bună la bacterioză, se adaptează foarte ușor la zone reci sau, dimpotrivă, foarte aride, nucile cântărind cca 12-14 g, miezul având o textură uşoară, moale, crocantă şi un gust dulciu.
„Pentru Moldova, producerea și plasarea pe piaţă a pomilor altoiţi de nuc dintr-o varietate cu miezul roșu este o noutate absolută și oferă o nouă perspectivă și cale pentru diversificarea producţiei de nuci. Deja la această etapă am început să promovăm consumul acestui tip de miez, prin încorporarea în diferite produse de patiserie, salate și, în general, în gastronomie, pregătind astfel piaţa pentru momentul intrării pe rod a primelor livezi înfiinţate cu “Rubin” – a menţionat producătorul.
Sursa: Info Curier Hâncești