Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, Consiliul Raional Căușeni și SRL „Atractiv Invest” au semnat la 8 iunie 2022, un contract de antrepriză în cadrul proiectului de infrastructură “Modernizarea stației de epurare a apelor uzate din orașul Căușeni (etapa a II-a) și construcția sistemului de canalizare în sectorul Căușenii Vechi”, finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL).
Valoarea contractului de antrepriză se cifrează la circa 70,7 milioane de lei, dintre care 55,5 mln. lei vor fi alocați din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, iar 15,2 mln. lei. (10%) constituie contribuția Consiliului Raional Căușeni.
Investiția are drept obiectiv general asigurarea unui mediu curat și sigur pentru locuitorii orașului Căușeni și a celor din 27 de localități rurale ale raionului, prin diminuarea impactului negativ al apelor netratate asupra mediului înconjurător și sănătății oamenilor.
Prezent la eveniment, Igor Malai, șeful Direcției politici de dezvoltare regională din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a ținut să felicite autoritățile administrațiilor publice locale ale raionului și orașului Căușeni cu acest proiect ambițios, care reprezintă o continuitate firească în realizarea demersului asumat de autoritățile publice locale și centrale în ceea ce privește modernizarea infrastructurii de utilități și sporirea calității vieții cetățenilor din Regiunea de Dezvoltare Sud.
“Este un exemplu prin care Guvernul și, nemijlocit, autoritatea de implementare a politicii de dezvoltare regională demonstrează consecvență în realizările pe care le are și în atingerea obiectivelor pe care și le propune. Anterior, din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, a fost implementată cu succes prima etapă de reconstrucție și modernizare a stației de epurare a apelor uzate din orașul Căușeni. Iar astăzi urmează să fie semnat contractul de antrepriză care va permite continuarea lucrărilor de îmbunătățire a acestui obiectiv de infrastructură în cadrul celei de-a doua etape de implementare a proiectului. Ne dorim să avem cât mai multe proiecte ambițioase de felul celui de la Căușeni și în celelalte raioane, pentru a preveni astfel degradarea mediului înconjurător și a calității resurselor de apă, și, respectiv, de a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor”, a specificat reprezentantul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Directorul interimar al Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Ion Pînzari, a ținut să adreseze și el urări de bun augur părților implicate în implementarea proiectului, menționând importanța și impactul acestuia: „Sunt ferm convins că astfel de proiecte, cum este cel de la Căușeni, vin în sprijinul cetăţenilor și au menirea de a îmbunătăți calitatea vieţii oamenilor din Regiunea de Dezvoltare Sud, afectată de secetă, de a o face mai bună și mai uşoară, ajutându-i să aibă acces durabil la servicii publice de calitate și asigurându-le dreptul fundamental la un mediu ambiant sănătos și sigur”.
La rândul său, Nicolae Gorban, președintele raionului Căușeni, a declarat: „Este o investiție foarte importantă nu doar pentru locuitorii orașului Căușeni, ci și ai întregului raion. Reconstrucţia și modernizarea acestei staţii de epurare, precum şi reabilitarea sistemului de canalizare din oraş va contribui la reducerea deversărilor de ape uzate epurate insuficient și protecţia mediului înconjurător, va performa serviciul operaţional privind exploatarea sistemului de tratare şi distribuire a apei potabile către populaţie”.
Ca urmare a implementării proiectului „Modernizarea stației de epurare a apelor uzate din orașul Căușeni (etapa a II-a) și construcția sistemului de canalizare în sectorul Căușenii Vechi”, 3 mii de locuitori ai sectorului Căușenii Vechi din orașul Căușeni vor fi conectați la o rețea modernă de canalizare și vor căpăta acces durabil la servicii și utilități publice de calitate. În total, circa 16 mii de locuitori ai orașului Căușeni vor căpăta acces direct, prin sistemul centralizat de canalizare, la stația de epurare modernizată.
În perspectivă, se prevede, de asemenea, extinderea serviciilor de deservire a instalaţiilor de epurare şi de evacuare a apelor uzate oferite de Întreprinderea „Apă Canal Căuşeni” în localităţile rurale ale raionului, fapt care va permite regionalizarea serviciilor publice și consolidarea parteneriatului dintre serviciul municipal de epurare a apelor uzate şi autorităţile publice din localităţile raionului Căuşeni.
Precizăm că proiectul privind „Modernizarea stației de epurare a apelor uzate din orașul Căușeni (etapa a II-a) și construcția sistemului de canalizare în sectorul Căușenii Vechi” a fost inclus în Documentul Unic de Program 2022-2024. Ulterior, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat alocarea a 6,5 mln. lei pentru lucrările ce urmează a fi efectuate, pe parcursul anului 2022, în cadrul proiectului nominalizat.
Documentația de proiect prevede construcția unui bloc de tratare biologică de 2500 m3/24h, astfel încât capacitatea totală a stației de tratare a apelor uzate din Căușeni să se dubleze și să ajungă de la 2400 m3/24h la 5000 m3/24h.Totodată, în cadrul proiectului se planifică construcția a 7 platforme de tratare a nămolului, amenajarea teritoriului și construcția drumului de acces spre stație, construcția a 10,4 km de rețea de canalizare în sectorul Căușenii Vechi al orașului Căușeni și conectarea acestuia, prin intermediul a două stații de pompare nou-construite, la stația de epurare.
Primele lucrări de reconstrucție și modernizare a Stației de epurare a apelor uzate din orașul Căușeni, cu un cost total de circa 46 de milioane de lei, au fost executate în perioada anilor 2020-2021, fiind realizate prin intermediul proiectului „Construcția sistemului de canalizare în sectorul Valul lui Traian și modernizarea stației de epurare a apelor uzate din orașul Căușeni”, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.