Conducerea raionului și municipiului Orhei este dispusă să ofere clădirile Consiliului Raional, dar și a Primăriei, Universității „A. I. Cuza” din Iași, pentru a-și putea deschide acolo o extensiune, pentru tinerii din Republica Moldova, care vor să-și continue studiile la această instituție de învățământ. Asta după ce Ministerul Educației de la Chișinău a refuzat să ofere, în acest scop, spațiul Colegiului pedagogic „Vasile Lupu” din oraș, blocând astfel inițiativa.
Astfel, anunțul a fost făcut de președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, în cadrul unei conferințe de presă. El a acuzat actuala guvernare că pune bețe în roate și inventează diverse pretexte, pentru a nu permite deschiderea acestei extensiuni universitare în Orhei.
„Ne-am propus și avem toată disponibilitatea de a construi cel mai modern complex universitar din țară și, credeți-mă, acest lucru este posibil. Sigur că am anticipat reacția actualei guvernări, care nu este altceva decât o gelozie combinată cu rea intenție. La prima solicitare, venită din partea administrației Colegiului „Vasile Lupu”, care, la rândul său, avea la bază o solicitare din partea Universității „A.I. Cuza”, Ministerul Educației a răspuns că nu este posibilă deschiderea acestei extensiuni universitare. Asta deoarece nu exista un protocol de colaborare între ministerele de resort de la Chișinău și București, care să prevadă acest lucru”, a menționat președintele raionului Orhei.
În context, el a precizat că, la scurt timp, a avut loc o ședință comună a guvernelor Republicii Moldova și României, la care a fost semnat un protocol de colaborare, care prevede expres că Bucureștiul oficial încurajează universitățile românești să se extindă peste Prut. Cu toate acestea, Ministerul Educației de la Chișinău refuză, în continuare, să autorizeze proiectul.
„Mare mi-a fost mirarea că, în răspunsul său, ministrului, se spunea că, într-adevăr există un astfel de protocol de colaborare între ministere, dar susține, că în Orhei nu poate fi deschisă această extensiune, deoarece el nu este un centru universitar. Asta deși nicăieri, în protocolul de colaborare, nu este stipulată o asemenea condiție. Așadar, înțelegem că poziția Ministerului Educației este de a ne descuraja în demesurile noastre”, a spus Dinu Țurcanu.
Astfel, președintele raionului Orhei a lansat un apel public către actuala guvernare, prin care îi cere să nu politizeze subiectul și să-i ajute, în loc să le pună bețe în roate.
„Există mulți tineri care vor să învețe carte românească, dar nu au posibilitate să plece în România. Această extensiune universitară are rolul să le ofere anume lor o astfel de posibilitate. Îl invit, inclusiv pe această cale, pe domnul ministru al Educației la Orhei, ca să avem o cumunicare directă cu el și să înțelegem de ce astăzi municipiul Orhei nu este eligibil pentru a deschide această extensiune. Și de ce guvernarea, care se declară proeuropeană și care are susținere, inclusiv de la București, dă dovadă de rea intenție, că altfel nu se explică această atitudine. Să nu politizeze acest subiect, și aceasta este prima rugăminte către cei de la Ministerul Educației. Să facă abstracție de indicațiile venite din partea conducătorilor lor de partid și să-și exercite atribuțiile pe care le au. Să ne ajute, să ne consilieze, să ne ofere ei soluții. Un ministru care se vrea al Educației nu poate să pună piedici tocmai Universității „A.I. Cuza”, cea mai veche universitate din România, ca să nu-și poată deschide o extensiune în Republica Moldova”, a spus Dinu Țurcanu.
Amintim că, în toamna anului trecut, o delegație de la Universitatea „A.I. Cuza” din Iași, în frunte cu rectorul Tudorel Toader, a efectuat o vizită de documentare la Orhei, în cadrul căreia a fost puse bazele colaborării cu administrația municipală și raională, în vederea deschiderii unei extensiuni universitare aici. Conform înțelegerilor avute atunci, instituția de învățământ ar fi trebuit să-și înceapă activitatea deja din toamna acestui an.