Mulţi locuitori din Cioropcani sunt indignaţi de faptul că în robinete acum curge apă sulfuroasă urât mirositoare. Unii presupun că cineva pur şi simplu a pompat din rezervoare toată apa de izvor şi a udat cu ea grădina, alţii cred că acest lucru s-a făcut special, deoarece oamenii au început să stropească grădinile cu apă din cea bună, dar poate că şi alegerile sunt de vină.
Serghei Malenda, medic igienist la Centrul Sănătate Publică Ungheni, a explicat că acum câţiva ani acolo a fost restabilită fântâna arteziană, s-au construit reţele şi s-au instalat rezervoare noi. Apa e sulfuroasă, în plus, are şi un conţinut sporit de fluor. Oamenii, chipurile, au fost avertizaţi că apa e tehnică şi nu e bună de băut şi de pregătit bucate. În trecut acolo era un apeduct local care aproviziona cu apă de izvor o parte a satului, dar nici ea nu era prea calitativă, deoarece conţinutul de nitraţi de câteva ori depăşea normele admisibile. Deoarece ultimii 11 ani în republică au fost secetoşi, a scăzut nivelul apei şi în izvoare, putem spune, nu este deloc, de aceea s-a decis să fie restabilită vechea fântână arteziană. Apropo, apa sulfuroasă nu se limpezeşte? Cu timpul, explică specialistul, sulful din ea se evaporează, la fund se depune un sediment negru, dar fluorul oricum rămâne.
Continuăm discuţia referitoare la apă cu secretarul consiliului local al comunei Cioropcani, Tudor Vizitiu. Dânsul a confirmat că oamenii au fost avertizaţi în privinţa faptului că apa poate fi utilizată doar ca tehnică. Au pompat şi apă din izvoare, care nu e de cea mai bună calitate. În sat s-a înfiinţat asociaţia „Apă-Gaz” care deocamdată se ocupă de aprovizionarea cu apă. E adevărat că de mai bine de o săptămână se dă apă sulfuroasă, cum se vede, în izvoare nu mai este apă şi unora acest lucru le convine. Probabil, nu e mare lucru că trebuie să aducă câteva căldări cu apă pentru bucate şi de băut, doar până mai ieri în genere cărau apă pentru toate necesităţile. Vor veni ploile, va fi apă în izvoare, atunci, posibil, din nou vor capta apă din ele.
Sursa: unghiul.info