Cel mai scump și cel mai căutat condiment din lume, cunoscut sub numele de „aurul roșu”, costă chiar mai mult decât aurul clasic.
Șofranul (Crocus sativus) este o plantă mediteraneană, din care se pot extrage condimentul șofran, uleiuri aromatice, precum și numeroase alte substanțe cu utilizări în medicină și alimentație.
Șofranul din Iran, cel de culoare roșu aprins, este cel mai scump, iar calitatea sa este superioară față de șofranul indian, care are o culoare portocalie, scrie CNN.
Recoltarea de șofran are o tradiție de 3.000 de ani în Iran. Țara produce peste 90% din cele 250 de tone de șofran produse anual în întreaga lume.
Afacerile nu merg așa bine, însă, în ultimii ani, pentru că sancțiunile impuse Iranului din cauza programului său nuclear i-au afectat până și pe comercianți.
„Nu mai putem apela la bănci”, a declarat Mehrdad Rowhani, CEO al Saffron Rowhani din Khorosan, provincia care produce peste 70% din cultura Iranului. Chiar și așa, exporturile de șofran au crescut cu 36% în 2014.
În ciuda dificultăților cu care se confruntă producătorii din Iran, Ali Sheikh, membru fondator al Camerei de Comerț britanico-iraniană, spune că producătorii sunt inteligenți și, „dacă li se închide o ușă, ei deschid o fereastră”, așa că niciodată șofranul nu rămâne nevândut, pentru că cererea e mai mare decât oferta.
Sursa: independent.md