Vineri, 24 decembrie 2021, la Rezina în cadrul unui eveniment festiv, au fost înmânate diplome și premii participanților la concursul de lectură „La izvoarele înțelepciunii”, ediția a XXXI-a. Este vorba despre Adelina Istrate (clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Olimp”, Rezina) și Beatrice Andronic (clasa a X-a, Liceul Teoretic „Olimp”, Rezina), ambele au luat Premiul I, dar și Ghevord Goncear, clasa XI-a, Cristina Melnic, clasa XII-a și Mihaela Muntean, clasa XI, din cadrul aceluaiși liceu, care au primit Diplome de participare. De diplome s-au învrednicit și profesooarele de limba română ale elevilor, bibliotecara liceului Olimp, dna Lidia Ciorba, dar și Biblioteca publică „Mihai Eminescu”, informează PROVINCIAL cu referire la autoritățile raionale.
Angela Racu, șefa Secției Raionale Cultură, Rezina, a menționat la evenimentul de premiere:
„Lectura și doar lectura poate să dezvolte așa personalități precum sunteți dvs, dar îndrumați și ghidați de acești oameni minunați, precum sunt profesorii dumneavoastră, bibliotecara și toți cei care au cumva o amprentă specială asupra dumneavoastră. De aceea ne bucurăm enorm că ați fost acei curajoși care ați dorit să participați la acest concurs tradițional și, precum zicea dna Lidia, „da-i păcat să nu participăm și să rupem lanțul, că Rezina a avut învingători de fiecare dată la acest concurs.”. Ați avut de câștigat nu doar material, dar ați câștigat că v-ați îmbogățit cunoștințele, sufletele, cu opera unui prozator atât de mare precum este Vladimir Beșleagă, mai ales ă ați avut și conexiunea prin internet cu autorul, lucru care este foarte marcant pentru dvs, cred eu.”
Tudor Cuculescu, vicepreședintele raionului Rezina: „Noi ne bucurăm și ne mândrim cu faptul că avem așa tineri în raionul Rezina, care sunt activi și participă la așa gen de evenimente. Ne duceți faima și mai departe. Ne punem mari speranțe că dumneavoastră sunteți viitorul. Mulțumim organizatorilor pentru acest eveniment. Vă dorim ca pe viitor să fiți și mai activi. Ne bucurăm, totodată, și de faptul că există această conexiune între biblioteca publică și instituțiile de învățământ. Este un lucru benefic, ceea ce denotă faptul că se lucrează pe toate filierele și scopul final este să avem la sfârșit de an persoane pe care să le premiem, cu care să ne mândrim. Acest mesaj vine inclusiv și din partea președintelui, pentru că noi astăzi ne-am repartizat un pic obligațiunile și evenimentele, ca să reușim să acoperim toate segmentele. Noi vă mulțumim din suflet și vă urăm un an nou plin de realizări, fără problemele care au fost anul ăsta, ce ține de pandemie. Să vă păzească bunul Dumnezeu, să aveți grijă de voi, de cei apropiați. Nu uitați de școală, de lectură, pentru că toată speranța este în voi.”
Lidia Lazări, șefa Direcției Învățământ și Sport: „Stimați colegi, dragi elevi, noi dintotdeauna am susținut lucrurile bune și frumoase. Avem o frumoasă tradiție cu concursul dat. Vrem să-l prelungim și anul ăsta, și la anul, și la mulți ani, și cât o să fie posibil, pentru că oricât am fi noi de înaintați în tehnologiile informaționale, câte gadgeturi am avea, cititul oricum stă la bază și e demonstrat de medici, și de psihologi, că lectura acționează pozitiv asupra sănătății, înafară de faptul că ne îmbogățește cunoștințele și suntem mai avansați în multe lucruri și cunoaștem mult mai multe. De aceea noi vă felicităm cu ocazia unei victorii frumoase. Mulțumim colegilor c-au avut curajul, grija și răbdarea să vă ghideze, poate chiar în detrimentul timpului liber și a mai mult factori, dar recompensa vine din victoria pe care au obținut-o acești copii minunați.”
La etapa republicană a concursului au participat 57 de elevi din clasele a IX-XI-a din 28 raioane și din municipiile Chișinău și Bălți, care au fost selectați în cadrul etapei raionale/municipale. Participanții au susținut două probe de concurs. La prima probă ei au prezentat, ca temă pentru acasă, un eseu liber la una dintre temele propuse de organizatorii concursului. A doua probă a constat în completarea ad-hoc a unui test cu întrebări referitoare la biografia scriitorului și la operele din bibliografia recomandată. Elevii au avut și un bun prilej de a discuta cu protagonistul concursului, maestrul Vladimir Beșleagă, prezent la eveniment, împărtășindu-i impresiile după lectura romanelor „Zbor frânt”, „Durere”, „Nepotul”, „Ana și Ignat”, „Tata Vasile: în 73 de episoade și 14 scrisori”. Juriul a acordat 10 premii I, 10 premii II, 10 premii III și 27 mențiuni.