Spitalul Clinic Municipal pentru Copii Nr.1 a inițiat în anul 2014 cu suportul Agenției pentru Eficiență Energetică un proiect privind izolarea termică a pereților și instalarea bateriilor solare pentru apă caldă. Motivul inițierii acestui proiect a fost dorința de a reduce cheltuielile de energie și cele financiare pentru asigurarea unei temperaturi confortabile în sălile spitalului.
„Fiindcă clădirea este construită și dată în exploatare în anul 1972 este construită din beton armat cu grosimea pereților de 30 cm și pe perioada de iarnă aveam foarte multe cheltuieli la căldură, la energia electrică, fiindcă se foloseau aparate de încălzit electrice. Realizarea proiectului a început în februarie 2020. Am făcut unele calcule la finele anului 2020 și iată care sunt rezultatele în comparație cu anii precedenți: Dacă luăm în comparație cu cheltuielile pentru energia electrică, au scăzut cu aproximativ 75 de mii de lei, iar pentru energia termică din 2019 până în 2020 a scăzut cu 259 de mii de lei. Acestea sunt rezultatele pentru o perioadă foarte scurtă. Cheltuielile pentru apa caldă a scăzut cu 69 de mii de lei în comparație cu 2019. ” a menționat, Ștefan Calancea, șef secție informatică și statistică medicală din cadrul IMSP SCMC Nr. 1.
Valoarea proiectului este de 6 milioane 670 mii lei. Bateriile solare au început să funcționeze din octombrie 2020. Pereții au fost finisați cam în aceeași perioadă.
Notă: AEE are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.