Eficiența activităţilor de subvenționare în agricultură și mediul rural a fost evaluată, astăzi, în cadrul unei ședințe cu experți internaționali. În acest scop, conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a participat la un atelier de validare a raportului analitic privind impactul subvențiilor pe termen scurt, realizat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), în baza unui sondaj efectuat în rândul a circa 200 de agricultori care au beneficiat de ajutor bănesc în perioada 2017-2018.
Autorii sondajului susțin că majoritatea fermierilor chestionați sunt capabili să investească propriile resurse financiare și nu sunt limitați de constrângerile de creditare. La fel, conform sondajului, se atestă o activitate prolifică a următoarelor categorii de agricultori: producătorii de talie mică (19,9%); producătorii-femei (18,1%); producătorii cu vârsta între 40 și 49 ani (25,9%); membri ai asociațiilor (14%); cei care au investit în măsura „Stimularea investițiilor pentru producerea fructelor și legumelor pe terenuri protejate (sere de iarnă, solarii, tuneluri) în anul 2017” (40,2%) și în măsura „Stimularea investițiilor pentru utilarea și renovarea tehnologică a fermelor zootehnice în anul 2018 (23,6%); deținători ai certificatelor de calitate (29%).
Totodată, conform datelor din raport, investițiile din partea statului au fost eficiente, întrucât beneficiarii chestionați au înregistrat o performanță mai bună prin prisma profitului ce a crescut cu 51,25%, adică de la 209 milioane MDL în 2016 (înainte de investiții) până la 317 milioane MDL în 2019 (după investiții). Alți indicatori reliefați în cadrul sondajului sunt: productivitatea muncii a crescut cu 20% din 2016 până în 2019; mecanizarea gospodăriei a avansat cu 30%; terenurile supuse exploatării au crescut cu 7%; productivitatea (tone/hectar) principalelor produse a depășit 14%; certificatele de calitate generează efecte pozitive pentru producătorii agricoli; termenii limită ai planului de afaceri sunt respectați la un nivel de 83% în media populației etc.
În baza chestionarului, experții FAO au elaborat un instrument de monitorizare pentru ca Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agriucltură să poată evalua efectele politicii de subvenționare pe termen scurt. Raportul a fost realizat în cadrul proiectului implementat de FAO „Consolidarea capacităților administrative ale MAIA pentru implementarea politicii de promovare a produselor agroalimentare”.
Cristina Pendea