Peste 800 de mii de moldoveni sunt complet vaccinați împotriva COVID-19. Medicii și autoritățile continuă să îndemne oamenii să se imunizeze și să nu creadă în miturile false despre vaccinare, dar să se informeze doar din surse oficiale.
Acum doi ani, medicul de familie, Olga Cebotari, a fost repartizată la muncă de către Ministerul Sănătății în satul său de baștină – Tomai, Leova, localitate în care nu a existat un medic de familie aproape 20 de ani. În tot acest răstimp a reușit să facă doar lucruri frumoase. A tratat boli, a alinat suferințe și a motivat oamenii din sat să aibă mai multă grijă de sănătatea lor, iar minunea pe care o purta sub inimă are acum un an și opt luni – un băiețel drăgălaș, care dna medic ar vrea să-i calce pe urme. Când o privești pe Olga Cebotari, ai impresia că nu se va schimba niciodată – poate de la blândețea din ochii săi sau de la faptul că oamenii o percep ca un fel de copil al lor. Un copil bun, grijuliu și săritor la nevoile. „Niciodată nu am regretat alegerea făcută. Aici este casa mea”, răspunde scurt și clar dna medic.
Condițiile în care muncește Olga Cebotari necesită în continuare îmbunătățiri. Acum, nici soba nu mai funcționează, din cauza ploilor. Tânăra doctoriță din Tomai stă zgribulită între pereții reci ai Centrului de Sănătate construit în 1991, dar care nu a fost reabilitat vreodată.
În pandemie, Olga a lucrat din greu, ca majoritatea colegilor săi din sistemul de sănătate. Din anul 2021, îngrijește și de sănătatea oamenilor din Sarata-Răzești, o localitate învecinată, unde merge de două ori pe săptămână pentru a consulta pacienții. În total, poartă grija a 6.000 de săteni. Atât ea, cât și asistentele medicale, discută cu localnicii intensiv despre avantajele vaccinării și riscurile COVID-19, mai ales cu bolnavii cronici.
„Cele patru asistente medicale contactează persoanele neimunizate din sectorul de care sunt responsabile. Persoanele care spuneau că au dubii erau telefonate repetat, poate chiar și de trei ori. Unii oameni se supără și ne spun să nu-i mai sunăm de atâtea ori. Fiecare pacient care vine la consultație la medicul de familie este informat despre avantajele imunizării. Le spun cum acționează vaccinul, cum se formează anticorpii și le explic cât de important este ca toți să ne vaccinăm și să formăm acea imunitate colectivă, care ne-ar ajuta să învingem pandemia”, ne povestește Olga Cebotari.
Dna medic spune că a mers și pe la casele celor care nu au putut ajunge la centrul medical pentru a se imuniza împotriva COVID-19. „Le explic și femeilor însărcinate sau celor care alăptează, cât de important este să se vaccineze. Eu m-am imunizat când îmi alăptam băiețelul. Le îndemn și pe ele să facă același lucru”, declară dna doctor.
Medicul spune că cel mai greu îi este să lupte cu miturile false despre vaccinare. „De la începutul anului, în localitate s-au testat peste 110 persoane la virusul COVID-19. Mulți oameni încă mai sunt sceptici vis-a-vis de avantajele imunizării”, spune ea.
Pe holurile instituției l-am întâlnit pe Vladimir Mitreanu, care a venit după certificatul de vaccinare. Bărbatul de 69 de ani ne-a mărturisit: „Mi-am administrat prima doză pe 23 aprilie și a doua pe 12 iulie. M-am vaccinat pentru că vreau să fiu protejat și pentru că îmi pasă de sănătatea mea și a celor din jur”.
De la centrul medical, ne-am îndreptat pașii spre școală, acolo unde 90 la sută din personalul instituției este imunizat. Învățătoarea Angela Preadco spune că s-a vaccinat pentru a proteja copiii de infectare, dar și pentru ca lecțiile să se desfășoare cu prezență fizică în sălile de clasă.
„Învățământul online a fost o adevărată provocare pentru elevi și părinți, mai ales pentru școlarii din clasele primare. În primul rând, nu toți copii dispun de calculatoare sau gadgeturi pentru a fi prezenți la ore sau nu au conexiune la Internet. Oamenii trebuie să se vaccineze pentru că doar împreună, prin implicarea fiecăruia, putem învinge pandemia”, afirmă Angela Preadco.
În centrul localității am întâlnit-o pe Ana Dănilă, care vindea fructe și legume, crescute în propria gospodărie. Femeia consideră că „trebuie să ne vaccinăm deoarece trebuie să ne protejăm. Nu vaccinul, dar virusul este periculos. Oamenii nu țin cont că produsele pe care le consumă zilnic conțin adaosuri nu tocmai sănătoase, dar de vaccin, care le fortifică imunitatea împotriva virusului, le este frică”.
Viorica Rotaru și-a administrat vaccinul pentru a-și proteja cei patru copii, cu vârsta cuprinsă între 5 și 22 de ani. „M-am consultat cu medicul de familie înainte de a-mi administra vaccinul. Au trecut două luni de atunci. Mă simt bine, nu am observat vreo schimbare în organismul meu”, ne-a spus femeia.
sursa: Ministerul Sănătății
Dina Roșca