La data de 12 octombrie curent, reprezentanții Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) au avut o întrevedere cu experți din cadrul Băncii Europene de Investiții (BEI), precum și cu oficiali ai Primăriei municipiului Chișinău.
Evenimentul a fost organizat la solicitarea BEI, pentru a pune în discuție modul de implementare de către municipalitate a proiectului privind eficiența energetică și izolarea termică a clădirilor publice din oraș, finanțat de către Banca Europeană de Investiții.
La discuții a participat Eduard Moroșan, membru al Curții de Conturi, Stella Renita, responsabil din cadrul BEI pentru finanțarea proiectelor din sectorul public din republica Moldova, reprezentanți ai Primăriei mun. Chișinău, precum și echipa de audit a Curții de Conturi care efectuează la moment auditul rapoartelor financiare ale UAT mun. Chișinău încheiate la 31 decembrie 2020, precum și auditul conformității procesului bugetar și gestionării patrimoniului public în perioada anilor 2018-2020 la UAT mun. Chișinău.
Reieșind din experiența profesională și imaginea Curții de Conturi în contextul auditării mai multor proiecte finanțate de donatorii externi, precum și luând în considerare nivelul înalt al calității auditurilor menționate, apreciate de parteneri, Banca Europeană de Investiții a pus în discuție posibilitatea de auditare de către CCRM a implementării proiectului, care, conform cerințelor contractului urmează a fi auditat de două ori pe an.
Onorată de solicitarea acestei importante structuri financiare europene, Curtea de Conturi a informat că, potrivit standardelor internaționale de audit public extern, precum și reieșind din mandatul legal al instituției, Curtea de Conturi nu poate da curs solicitării BEI. Concomitent, Curtea de Conturi a asigurat că va acorda asistență părților interesate pentru a facilita obținerea datelor necesare pentru efectuarea certificării indicatorilor financiari ai mun. Chișinău, în contextul implementării proiectului.
Menționăm că, Curtea de Conturi efectuează, anual, auditul unui șir de proiecte implementate cu suportul donatorilor externi, cum ar fi Banca Mondială, Uniunea Europeană, calitatea rapoartelor de audit fiind înalt apreciată de partenerii de dezvoltare a țării.