Micii fermieri din țara noastră vor putea să-și sporească reziliența și productivitatea grație unui proiect de asistență tehnică, în valoare de 265.000 de dolari americani, finanțat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO). În acest sens, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a semnat cu FAO proiectul „Suport pentru fermierii mici, în particular din sectorul zootehnic”, ce are drept obiectiv consolidarea capacităților naționale pentru luarea unor decizii mai bune în sprijinirea fermierilor mici și fermelor de familie, pentru accesarea mai ușor a pieței locale, creșterea productivității, dezvoltarea unei mai bune înțelegeri a oportunităților de piață, satisfacerea cerințelor de calitate ale procesatorilor și furnizorilor, abordând în același timp consecințele COVID-19 și a secetei.
Proiectul va fi realizat în comun cu Guvernul Republicii Moldova în perioada 2021 – 2023 și va contribui la consolidarea capacității autorităților naționale de a analiza și formula politici care să răspundă nevoilor micilor fermieri și a fermelor de familie, în special celor din sectorul zootehnic, astfel, sporindu-le oportunitățile și nivelul de venit.
Ministrul Viorel Gherciu a menționat: „Suntem conștienți de provocările cu care se confruntă acest sector, inclusiv, ca urmare a dezastrelor naturale și a pandemiei din anul 2020. Suntem recunoscători că, FAO va oferi sprijinul său, în continuare, în conformitate cu obiectivele stabilite de actualul Guvern, iar micii fermieri din sectorul zootehnic vor fi capabili să depășească unele dintre problemele cu care se confruntă”.
Conform datelor statistice, micii fermieri reprezintă cea mai mare parte a populației din mediul rural și joacă un rol important în agricultură, contribuind cu peste 62% la producția agricolă a țării.
În cadrul discuțiilor, părțile au nominalizat dificultățile cu care se confruntă micii fermieri, printre care se numără: accesul limitat la resursele de producție, terenuri agricole fragmentate, capacitatea redusă de a face față riscurilor de piață, dar și celor meteorologice, precum și resurselor financiare limitate. fermierii optează pentru strategii de supraviețuire pe o perioadă scurtă, însă care le afectează reziliența pe termen lung.
„Împreună cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, vom furniza ingredientele necesare pentru îmbunătățirea politicilor actuale de sprijinire a micilor fermieri și ferme de familie din sectorul zootehnic. Proiectul va crea platforme și rețele valoroase pentru experți și fermieri pentru a rezolva cele mai grave probleme ale sectorului”, a menționat Raimund JEHLE.
În cadrul proiectului, vor fi angajați experții responsabili de evaluarea necesităților fermierilor din sectorul zootehnic, ținând cont de consecințele pandemiei și a secetei recente. În special, vor analiza lanțul valoric al micilor rumegătoare și vor formula recomandări pentru a le asigura crescătorilor de ovine și caprine un acces mai larg pe piață. În cadrul proiectului va fi creată o platformă, la nivel de țară, cuprinzând mai multe părți interesate, care va funcționa ca un canal de comunicare între guvern, experți și crescătorii de mici rumegătoare. De asemenea, va fi elaborat un Plan Național de Acțiuni (PNA) pentru fermele de familie, ce va cuprinde acțiuni coerente și cuprinzătoare pentru consolidarea acestora.
Notă: Conform datelor Biroului Național de Statistică, aproape 97% din efectivul de ovine și 86% din efectivul de bovine sunt în proprietatea micilor fermieri.
Doina Munteanu