“În contextul comunicatului de presă, distribuit de Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), ca urmare a atacului cibernetic asupra paginii oficiale web a CCRM (site-ul www.ccrm.md), în spațiul public au apărut interpretări eronate și comentarii care nu doar denaturează situația, ci și proliferează minciuna și dezinformarea publicului larg”, comunică reprezentanții CCRM, informează PROVINCIAL.
În virtutea celor expuse, Curtea vine cu detalii referitoare la atacul cibernetic care a avut loc recent.
„Astfel, reiterăm adițional că, țintă a atacului a fost doar pagina web a Curții de Conturi. În nici un mod nu au fost afectate serverele, sistemele informaționale, poșta electronică, sistemul de comunicare internă Intranet al instituției etc. Menționăm că, pagina oficială web a CCRM (www.ccrm.md) este o pagină cu caracter informativ, de comunicare cu publicul larg, care conține informație generală despre instituție și activitatea acesteia, comunicatele de presă și anunțurile publice și altă informație de interes public. De asemenea, prin intermediu paginii este organizată transmisiunea live a ședințelor CCRM de examinare a rapoartelor de audit”, se arată într-o declarație a CCRM.
Totodată, cei de la CCRM spun că modalitatea de lucru a unei pagini web în calitate de sursă de informare este o noțiune elementară, bune cunoscută, însă – „reiterăm, suntem nevoiți să explicăm adițional în detalii pentru a nu admite interpretările eronate. Pagina web nu este platforma pe care se păstrează documentele unei instituții. Documentele Curții de Conturi, cum ar fi rapoartele de audit și hotărârile, documentele de lucru sunt păstrate, în primul rând, în original, cu semnăturile originale, pe suport de hârtie, în arhivele instituției. Copiile scanate ale acestor documente sunt păstrate în bazele informaționale interne ale CCRM. De asemenea, documentele primare, examinate în procesul de audit, sunt solicitate de la entitățile auditate, care sunt posesoare ale acestor documente. După aprobare, rapoartele și hotărârile Curții de Conturi sunt trimise, în mod automat, Parlamentului, Guvernului, Președinției, precum și entităților verificate. Hotărârile CCRM sunt publicate, de asemenea, în ”Monitorul Oficial””.
„Toate aceste realități duc la înțelegerea că, teoria conspirației și comentariile referitoare la distrugerea premeditată a informației sunt primitive, artificiale și menite să dezinformeze opinia publică”, comunică reprezentanții Curții.
În același timp ei spun că este regretabil acest fapt, deoarece oricare informație difuzată în spațiul public are influență asupra formării opiniei publice și ar trebuie să fie bazată pe realități și adevăr.
„Suplimentar la cele comunicate anterior informăm că, imediat după atacul cibernetic, Curtea de Conturi a sesizat Serviciul de Informații și Securitate. De asemenea, din ziua de ieri au fost pornite discuții cu Procuratura Generală, fiind organizată prima ședință cu participarea reprezentanților Curții de Conturi și organelor de securitate și de drept, care vor investiga cazul.
În acest context, reiterăm că, Curtea de Conturi utilizează și va utiliza în continuare platformele informaționale alternative pentru informare”, se arată în comunicatul CCRM.
Cristina Pendea