Comitetul Național de Coordonare a Imunizării a decis lansarea integrală a etapei a treia de vaccinare împotriva COVID-19. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat al MSMPS, Denis Cernelea, în cadrul conferinței de presă privind Campania de vaccinare.
Astfel, toate persoanele, care doresc să se imunizeze împotriva noului virus, au acces la vaccin începând de astăzi, în toate Centrele de vaccinare din țară. Oamenii sunt îndemnați să se adreseze la medicul de familie sau să se programeze la vaccinare prin intermediul platformei www.vaccinare.gov.md.
Conform ultimelor date, se înregistrează o reducere a numărului de cazuri de COVID-19 cu 20% comparativ cu săptămâna trecută. Aceasta se datorează intensificării procesului de vaccinare în rândul populației. Până în prezent, au fost administrate 253.310 doze de vaccine, aceasta presupune o rată de vaccinare de 6,3%.
Totodată, rata morbidității în rândul lucrătorilor medicali s-a micșorat cu 90% de la începutul campaniei de vaccinare.
În total, au fost raportate 1,342 de reacții adverse, dintre care 95,7% cu forme ușoare, 4,3% cu forme moderate.
În scopul intensificării procesului de vaccinare, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” va organiza un maraton universitar de imunizare împotriva COVID-19, în perioada 21-23 mai.
La procesul de vaccinare, fără programare, vor avea acces toți doritorii de a se imuniza împotriva COVID-19.
„Prin această acțiune sperăm să fie imunizați mai mulți oameni. Acces va avea toată populația generală și nu doar studenții. Este necesar să facem un front comun pentru a reveni la o viață normală”, a spus secretarul de stat al MSMPS, Denis Cernelea.
„Vă invităm împreună cu prietenii și rudele la vaccinare. În așa mod, vom putea opri pandemia și salva vieți”, a declarat și președinta Comitetului Național de Experți în Imunizare, Ninel Revenco.
Maratonul va începe vineri, de la ora 15:00, și se va desfășura până duminică, ora 21:00. Procesul de vaccinare se va desfășura în regim non-stop, în baza buletinului de identitate, după principiul primul venit, primul servit.
Potrivit USMF, vor fi organizate zece puncte de vaccinare. Trei puncte vor fi localizate pe strada Nicolae Testemițanu 27, iar alte șapte puncte în Complexul Socio cultural Universitar, strada Nicolae Testemițanu 25. În procesul de vaccinare, vor fi antrenați medici de familie, asistenți medicali de la Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu”, membri ai comunității academice, cadre științifico-didactice de la catedrele clinice, medici-rezidenți, studenți și personal administrativ. USMF va asigura și administrarea dozei a doua de vaccin împotriva COVID-19.
Doina Secrieru