Până astăzi, 10 martie 2021, au fost vaccinate 7 367 persoane din sistemul medical care au fost vaccinate cu prima doză de Astrazeneca. În total au fost distribuite pe teritoriul țării 18 000 de doze din 2 loturi – care au venit din donația României și cele care au venit pe platforma COVAX. În total, 0,2% din populația Republicii Moldova a fost acoperită cu prima doză de vaccin, informează PROVINCIAL.
”Vorbim despre un proces etapizat care nu poate fi accelerat pentru că nu avem necesarul de doze. Conform planului național de imunizări am vaccinat în prima etapă prioritar lucrătorii medicali din reanimare, terapie intensivă și secțiile COVID-19. De ieri au fost inițiate vaccinările și din alte secții cu risc sporit din cadrul spitalelor. Ulterior se vor vaccina lucrătorii medicali din asistența medicală primară, cea urgentă, farmacii, stomatologii, colaboratorii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică”, a declarat Alexei Ceban, medic epidemiolog la Agenția Națională de Sănătate Publică, în cadrul unei conferințe de presă organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
El a mai spus că, sunt 13 teritorii care au administrat din primul lot de vaccinuri în proporție de 100% și anume: Călărași, Căușeni, Criuleni, Drochia, Florești, Fălești , Hîncești, Nisporeni, Rezina, Rîșcani, Telenești, Șoldănești, Soroca. Instituții de succes care au administrat în proporție de aproximativ 90 la sută – Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”, Spitalul clinic municipal de boli contagioase pentru copii, Spitalul clinic municipal de ftiziopneumologie și multe alte instituții.
Referitor la dozele care pot fi distribuite pe Platforma COVAX – câteva loturi care vor fi transmise la sfârșitul lunii martie și la mijlocul lunii aprilie. ”Toate aceste doze ne vor da posibilitatea pentru a administra vaccinul în cadrul etapei întâi, a tuturor lucrătorilor medicali – aproximativ 60 000 persoane. Fiecare persoana care este vaccinată este înregistrată într-un registru electronic online și asta ne permite să vizualizăm datele în timp real. Acest sistem are și posibilitatea de generare a certificatului de vaccinare chiar după prima doză. Pentru vaccinurile Astrazeneca se recomandă intervalul minim de 8 săptămâni. Cu cat este administrat mai târziu cu atât eficiența vaccinului crește”, a precizat Ceban.
Laura Țurcan, medic epidemiolog în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, a menționat că, de la demararea campaniei de vaccinare în total au fost înregistrate 271 de evenimente adverse post imunizare.
”Toate evenimentele au fost evaluate în teritoriu de către medicii epidemiologii, apoi de către comisia de clasificare a evenimentelor post imunizare la nivel național. Se includ în categorii de reacții ușoare și medii avand sensibilitate la locul vaccinării. La fel persistă oboseala, slăbicuinea, dureri de cap, dureri articulare sau musculare și frisoane sau febră. Febra este un lucru normal după administrarea oricărui vaccin și nu trebuie să îngrijoreze populația”, a notat ea.
Totodată, Laura Țurcan a adăugat că, alte evenimente mai grave nu au fost raportate până în prezent. Toate evenimentele au apărut în primele 24 de ore de la vaccinare și au dispărut după maxim două zile.
Cristina Jicol