La Baza Păstrare Armament și Patrimoniu Militar din oraşul Florești au fost finalizate lucrările de construcţie a zidurilor de protecţie la depozitele de muniții, informează PROVINCIAL.
Obiectivele au fost inspectate de locțiitorul șefului Marelui Stat Major al Armatei Naționale (resurse de apărare), general de brigadă Mihail Bucliș, şi şeful Misiunii Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) în Belarus, Djordje Drndarski.
Potrivit colonelului Andrei Camerzan din Direcţia Logistică, construcţia a fost realizată în baza Memorandumurilor semnate între Ministerul Apărării şi CICR în luna aprilie curent cu privire la diminuarea riscurilor exploziilor necontrolate în zonele de păstrare a munițiilor, precum şi prevenirea contaminării cu substanțe chimice.
De asemenea, lucrările au fost desfăşurate în conformitate cu planul de acțiuni 2020-2024 „Securitatea Fizică şi Managementul Stocurilor (PSSM) de Armament Mic şi Armament Ușor (SALW), și Muniții Convenționale (CA) în Armata Naţională”, care are ca obiectiv asigurarea securităţii și siguranţei populaţiei civile din preajma obiectivelor militare, prin îmbunătățirea condițiilor de păstrare şi transportare a armamentului, munițiilor și patrimoniului militar.
Șeful Misiunii CICR în Belarus a declarat că realizarea proiectului respectiv nu ar fi fost posibilă fără angajamentul și sprijinul conducerii Ministerului Apărării al Republicii Moldova. „În ultimii ani, Armata Națională și-a îmbunătățit semnificativ managementul stocării munițiilor din dotare. În timpul implementării proiectului, ne-am confruntat cu o mulțime de provocări din cauza pandemiei legate de COVID-19. Prezența noastră în Moldova a fost limitată, de aceea ne-am bazat integral pe expertiza și capacitățile Armatei Naționale în ceea ce priveşte controlul calității lucrărilor efectuate. Ne bucurăm că contribuția noastră va reduce și mai mult riscurile și va consolida siguranța populației civile din Republica Moldova”, a spus Djordje Drndarski.
La rândul său, generalul de brigadă Mihail Bucliș a apreciat asistenţa CICR în implementarea acestui proiect. „Datorită contribuţiei semnificative a Crucii Roşii, am reuşit să ne onorăm angajamentele naționale și internaționale, inclusiv în domeniul managementului stocurilor de arme de calibru mic și armament ușor, precum și muniții convenționale”, a menţionat generalul de brigadă Bucliş.
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii oferă asistență Republicii Moldova în domeniu începând cu anul 2013, Armata Națională beneficiind de sprijin privind îmbunătățirea managementului și securității stocurilor de muniții. Totodată, CICR a facilitat instruirea ofițerilor moldoveni în domeniul securității depozitelor de armament și al managementului stocurilor de muniții.
Cristina Pendea