
În cadrul vizitei de lucru în nordul țării, premierul a evaluat rezultatul implementării mai multor proiecte de infrastructură a drumurilor, aprovizionării cu apă, dar și activitatea unor întreprinderi în curs de dezvoltare din satul Gribova, raionul Drochia.
„Viziunea noastră este să cheltuim banii publici în infrastructură. Fără reparația drumurilor, asigurarea cu apă potabilă și alte necesități prioritare – nu avem nicio șansă să menținem oamenii în zonele rurale și să dezvoltăm aceste regiuni. Mă bucur să văd aici progrese, inclusiv în aprovizionarea cu apă”, a spus Chicu, după ce a vizitat stația de epurare din s. Gribova.
Aceasta a fost dată recent în exploatare și are o capacitate de conectare la 250 de gospodării. În perioada imediat următoare vor fi conectate școala, punctul medical, grădinița și 50 de familii. Costurile în sumă de 9 milioane de lei au fost finanțate de FEN, care au inclus și construcția parțială a rețelelor de apeduct din localitate. „Stația este funcțională, dar necesită extinsă și vom veni cu aportul financiar respectiv din Fondul Ecologic Național. De asmenea, am notat necesitatea autorităților locale de suport în amenajarea infrastructurii de canalizare”, a mai adăugat Ion Chicu.
Alt obiectiv vizitat de prim-ministru este moara din localitate, care activează al treilea an consecutiv. Datorită unor investiții private, în sumă totală de 1,4 milioane de lei, agentul economic a instalat utilaje moderne de procesare și prelucrare, inclusiv cu ajutorul unui grant finanțat de FNDR și Programul European de Vecinătate. Întreprinderea oferă locuri de muncă pentru cel puțin 18 localnici. Prim-ministrul s-a interesat despre planurile de dezvoltare a investitorului și ce dificultăți confruntă.
De asemenea, Chicu a evaluat realizarea lucrărilor de reabilitare a drumurilor din localitate. În prezent se repară câteva sectoare pe o lungime totală de 2,8 km de drum, în variantă albă. Costul lucrărilor este de 1,1 milioane de lei: „Lucrările merg conform graficului, drumarii ne asigură că timp de o săptămână vor finaliza lucrările de reparație”, a menționat prim-ministrul.
Ulterior, șeful Executivului a avut o discuție cu conducerea raionului, consilierii locali ai s. Gribova, dar și unii antreprenori, medici și pedagogi din localitate. Prim-ministrul s-a documentat despre situația și necesitățile în regiune, fiind accentuată importanța dotării punctului medical cu un aparat biochimic, necesitatea revizuirii legislației privind statele de personal în școli, dar și acordarea suportului pentru azilul de bătrâni din regiune. De asemenea, participanții au făcut un schimb de opinii despre proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor, dar și situația precară din agricultură și viziunile Guvernului de remediere a riscurilor.
Ion Chicu a efectuat o vizită de lucru și în satul Parcani, raionul Soroca, după ce a primit mai multe semnalări din partea unor primari privind intârzierea lucrărilor de reparație a drumurilor în cadrul proiectului “Drumuri Bune pentru toți”. La ședință au participat primarii satelor Parcani, Oclanda, Şeptelici şi alți reprezentanți ai autorităților publice locale.
Potrivit primarilor, în 23 de sate din raion lucrările de reparație a drumurilor au fost deja finalizate. În alte 8 localități continuă procesul de reabilitare a infrastructurii, iar în 7 sate lucrările încă nu au demarat. Valoarea banilor nevalorificați de primării constituie cca 8 milioane de lei.
„Avem asigurări din partea MEI, Administrației de Stat a drumurilor și antreprenorilor că vor reuși să valorifice și să execute aceste proiecte. Secretarul de la MEI va gestiona proiectul în regim manual. Vom fi în legătură permanentă cu primarii din aceste localități pentru a monitoriza mersul proiectelor”, a declarat premierul.
Pentru anul 2020, în vederea reabilitării drumurilor în raionul Soroca s-au alocat 37,5 milioane de lei prin intermediul Programului ”Drumuri bune”.
Primarii au prezentat proiectele privind aprovizionarea cu apă și sisteme de canalizare a localităților. Un asemenea proiect, implementat recent în satul Parcani, asigură accesul la apă pentru 15 sate (cca 38 mii de beneficiari), având capacitatea de a fi extins. Autoritățile locale au solicitat suportul Guvernului și în elaborarea proiectului de gazificare a satului.
De asemenea, a fost accentuată necesitatea de a repara traseul Şolcani-Oneşti, care este într-o stare deplorabilă. Valoarea estimată a lucrărilor este de 500 milioane de lei: „Compania selectată anterior nu și-a onorat obligațiunile și am fost nevoiți să reziliem contractul. Va trebui să contractăm un alt agent economic. În noiembrie va fi decizia Băncii Europene de Investiții și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru a aloca acești bani. Sper că din primăvară se vor începe lucrările la acest proiect”.
Totodată, seful Guvernului s-a interesat de situația în medicină în raionul Soroca. Președintele raionului a precizat că toate cele 13 instituții medicale din regiune sunt dotate cu medicamente si echipamentele necesare.
Doina Secrieru