Primarul orașului Costești, Nelu Glasu afirmă că situația e dezastruoasă în regiunea cunoscutului obiectiv turistic – Lacul Costești-Stânca, cel mai mare lac de acumulare din Moldova, urmare a turiștilor care au vizitat locul în această vară, informează PROVINCIAL.
Primarul a declarat, pentru www.ecopresa.md, că, neavând terenul în gestiune, nu am putut împiedica accesul în zonă.
„Au distrus stratul de vegetație, au deteriorat cu mașinile malurile din zonele cu alunecări. Să vedeți cu ce problemă ecologică o să ne trezim peste 10-15 ani. Am locuit mulți ani peste hotare, nu-mi imaginez în Italia, de exemplu, să aprindă cineva un foc oriunde îi vine. Au amenzi foarte mari. La noi însă poliția nu poate amenda, inspecția ecologică nu poate. Legea e făcută astfel, încât, de la constatare până la amendă, e o cale birocratică foarte lungă”, a spus el, pentru sursa citată.
Glasu a precizat că problema cea mai mare este că „nu avem legislația care să permită valorificarea turismului rural…”. „Avem nevoie de un Statut ce ține de mediu în bazinele acvatice – să fie clar ce teritorii sunt potrivite pentru agrement, pentru agricultură etc. Noi nu avem dreptul să investim banii primăriei în curățirea teritoriilor care nu ne aparțin – dacă vine un control financiar, va trebui să răspundem. Cu toate acestea, vom aduna gunoiul, așa cum o facem în fiecare an, la încheierea sezonului – mobilizăm serviciile desconcentrate și curățim. Pentru că noi trăim aici, avem respect pentru locurile noastre”, a comunicat conducătorului orașului Costești.
Potrivit sursei citate, în vara 2020, la Costești-Stânca, cel mai mare lac de acumulare din Moldova, obiectiv ecologic, au fost înregistrați circa 2000-2500 turiști pe zi.
Dina Roșca