Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a anunțat prelungirea termenului etapei finale (a III-a) a Concursului în domeniul proprietății intelectuale pentru tineri 2020.
Concursul este organizat de AGEPI, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci din România și Oficiul Român pentru Drepturile de Autor și se desfășoară în perioada aprilie – septembrie 2020, în trei etape, conform următorului program:
- etapa I-a: 26 aprilie – 30 iunie 2020;
- etapa a II-a: 1 iulie – 31 iulie 2020;
- etapa a III-a (finală): 1 august – 30 septembrie 2020.
La ediția din acest an au aplicat 46 de participanți, 43 dintre ei fiind acceptați pentru următoarea etapă a concursului, dintre care la etapa a II-a au participat 20 de tineri. În urma examinării răspunsurilor prezentate de participanți la întrebările propuse de către organizatorii Concursului pentru cea de-a II-a etapă, au fost selectați 19 elevi care au întrunit criteriile de promovare în etapa a III-a a Concursului.
În cadrul etapei finale (III-a), aceștia urmau să pregătească o lucrare, pe una din temele propuse de organizatori, într-o manieră cât mai interactivă (prezentare Power Point, piesă, interviu, filmuleț, studiu, desen etc.), cu o durată maximă de 30 min, și să o expedieze la AGEPI până în data de 30 septembrie 2020.
Din lipsa de timp cauzată de procesul educațional neobișnuit din acest an școlar, în contextul situației epidemiologice din țară, efortul suplimentar necesar pentru editarea materialelor video, accentul sporit acordat de elevii claselor a XII-a examenelor de bacalaureat, participanții nu au reușit să se încadreze în termenul limită anunțat. Tinerii au solicitat o eventuală prelungire a termenelor de prezentare a lucrărilor.
Astfel, AGEPI a decis extinderea perioadei alocate etapei a III-a a concursului, până pe 15 noiembrie 2020.
Scopul concursului constă în promovarea sistemului de proprietate intelectuală, sensibilizarea tinerilor asupra fenomenelor de contrafacere și piraterie, dezvoltării de aptitudini și spirit competitiv, formarea unui mediu de comunicare între tinerii pasionați de domeniul proprietății intelectuale şi favorizarea schimbului de opinii şi experienţă.
Cristina Pendea