Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu comunică despre mai multe deplasări în teritoriu pentru a examina problemele cauzate de inundație. Prima localitate unde a efectuat Prim-ministrul vizita este satul Telița, raionul Anenii Noi.
Din cauza ploilor din ultima perioadă, în regiunea satului Telița apa în râul Nistru a crescut cu 3 metri, iar noaptea trecută apa s-a revărsat peste dig. Au fost inundate 8 grădini ale gospodarilor, aproape 10 ha de terenuri agricole, o porțiune de drum, stadionul localității, și o tânără plantație forestieră de 3 ha, toate situate în valea râului Nistru.
Digul a fost construit în anul 1960, pe o lungime de 50 de km în raionul Anenii Noi. După inundațiile din anii 2008 și 2010 nu au mai fost consolidate poțiunile rupte de dig, respectiv acum sunt mai vulnerabile. „Problema noastră este porțiunea de dig pe intravilan cu o lungime de 3 km. Construcția necesită a fi restabilită capital. Avem materie primă, dar avem nevoie de suport în documentația tehnică” a spus primarul satului Telița.
„Suntem în faza în care trebuie să depășim valul mare de apă. IGSU monitorizează situația, acum valul mare este exact în satul Telița. Măsurile de prevenție au ajutat la evitarea daunelor masive. Acum trebuie să ne concentrăm forțele pentru a putea petrece valul mare de apă. Există un mecanism de evaluare a pagubelor, Comisia pentru Situații Excepționale Raională stabilește daunele, ulterior se vor identifica sursele de recuperare a pierderilor. Toate eforturile sunt pentru a preveni în aval riscurile de inundare”, a declarat Chicu.
Conducerea IGSU a raportat că situația pe râul Nistru e complicată, dar se află sub control. În aval în regiunea Vadul lui Vodă, debitul de apă începe să descrească. În satul Delacău, apa a crescut cu 3 cm, iar la ieșire din raionul Anenii Noi – cu 11 cm. Punctul maxim al viiturii se află la moment în Anenii Noi, localitatea Telița. În seara zilei de astăzi, apa va merge în aval, iar inundații ale caselor nu se prognozează. S-a înregistrat descreștere a apei în satul Naslavcea pâna la Dubasari, la Soroca și la Rezina.
Premierul a solicitat responsabililor să discute cu Agenția „Apele Moldovei” pentru a identfica la ce etapă se află procesul de documentație tehnică pentru reparația capitală a digurulor, întrucât intervențiile de urgență necesită mai multe cheltuieli decât activitățile de prevenire.
Prim-ministrul Ion Chicu a vorbit cu primarii din regiune despre necesitatea creării unui fond al statului, prin care APL să poata accesa fonduri internaționale pentru dezvoltarea regiunilor rurale. „Suntem la etapa finală a creării acestui fond. Orice proiect identificat în folosul societății, vă rugăm să îl înaintați, ca să-l putem implementa”, a menționat prim-ministrul.
Prim-ministrul Ion Chicu a vizitat și satul Cioburciu, Ștefan-Vodă. Autoritățile locale au început întărirea digurilor de protecție pe o lungime de 4 km. IGSU prognozează o creștere a apei în regiune de 80 cm. Digul construit va permite protejarea satului de inundații.
Lucrări de fortificare a digurilor de protecție au început și în satele Răscăieți, Talmaza și Olănești, amplasate pe malul râului Nistru. În s. Răscăieți, specialiștii prognozează o creștere a nivelului apei de 1,5 metri. În cazul în care digul nu va rezista, riscă să fie inundate 75 de gospodării și 500 de hectare de teren agricol. Localnicii s-au mobilizat activ și au crescut înălțimea digurilor, amplasând peste o mie de saci cu nisip. Potrivit calculelor, nivelul ridicat de apă din Anenii Noi ar putea ajunge în Răscăieți în decurs de 2-3 zile. Salvatorii din cadrul IGSU vor staționa în zonă până va trece viitura, iar în caz de necesitate va fi atrasă armata și carabinierii.
Conducerea IGSU a menționat că nivelul apei în râuri a crescut nu din cauza ploilor abundente, dar din cauza precipitațiilor în munții Carpați, revărsate în râurile Prut și Nistru. Premierul a chemat populația să se mobilizeze și să păstreze digurile de protecție. „Este necesar de consolidat infrastructura digurilor de la Naslavcea până la Palanca. Ne propunem să alocăm din bugetul pentru anul 2021 mijloace bănești pentru reparația digurilor”, a spus premierul.
Ion Chicu a mers și în localitatea Crocmaz din Ștefan-Vodă, unde apa a crescut cu un metru. Iar dacă cedează digul, vor fi inundate casele din sat. Specialiștii au prognozat că apa aici se va mai ridica cu 1,5 metri. Digul construit dispune de o rezervă pentru a nu permite inundarea. Pentru a evita viitura, sunt întărite punctele slabe ale construcției. Autoritățile publice locale dispun de materiale suficiente pentru întărirea digului. A fost inspectată situația până la Olănești, unde nu s-au înregistrat pericole de inundație.
Prim-ministrul Chicu a inspectat necesitățile de irigare din raioanele Ștefan-Vodă și Căușeni. Premierul a vizitat stațiunea de captare și pompare pe masivul de irigare Căușeni. Stația a fost funcțională până în anul 1994 și asigura irigarea a peste 23 de mii de hectare de teren agricol din regiune. În prezent, aceasta este distrusă total. Autoritățile publice au menționat necesitatea renovării stației, pe fundalul secetei periodice înregistrate în țară.
Ca sursă alternativă de irigare, autoritățile locale au propus să fie construită o stație nouă mai mică, dotată cu utilaj performant.
Primarul satului Crocmaz din Ștefan-Vodă, unde a fost premierul, la fel a accentuat necesitatea de renovare a stației de pompare situată în localitatea Tudora, Ștefan-Vodă. Aceasta va oferi posibilitatea agricultorilor din 4 sate vecine să asigure irigarea terenurilor pe care le au în gestiune. Potrivit calculelor estimative ale APL, sunt necesare 6 milioane de lei.
Totodată, șeful Executivului a solicitat președintelui raionului să adreseze o scrisoare oficială Guvernului, în care să fie descrise necesitățile regiunii pe domeniul irigării și soluțiile propuse, pentru a identifica mijloace de realizare a proiectelor.
Dina Roșca