Deputatul Platformei DA din Parlamentul Republicii Moldova, Dinu Plîngău, în cadrul proiectului „Cu gândul la provincie”, a declarat că s-a născut și a copilărit în orașul Edineț. Tot el a spus că își dorește ca în societate să se evite subiectele politice, atunci când se discută despre sate.
„De regulă, merg des acasă. Acum e mai complicat cu pandemia să circul. Stau mai mult la Chișinău. Asta face să am un dor mare de ograda părintească, de oamenii din Edineț și de parcul extraordinar de frumos pe care-l vizitez de fiecare dată când merg spre casă”, a susținut parlamentarul.
Întrebat cum era localitatea copilăriei, Dinu Plîngău a spus că era foarte aglomerată – „așa cum o țin minte eu din copilărie. Ne adunam câte 4-5 echipe de fotbal la stadionul de lângă liceu și uneori așteptam câte o oră ca să ne vină rândul să jucăm. Acum stadioanele sunt tot mai pustii, din păcate”.
„Nordul republicii, în general, e special. Un obicei frumos e de a sărbători hramul orașului, care coincide cu anul nou pe stil vechi. Pentru mulți din Edineț, 14 ianuarie, ziua orașului, e o sărbătoare mare și asta îmi place foarte mult”, mai comunică deputatul.
La întrebarea „Ce s-a schimbat vizibil în localitate, în ultimii 20 de ani?”, Plîngău a comunicat: „S-au schimbat mai multe lucruri ca și în oricare alt oraș viu. Au fost construite drumuri, deschise afaceri, înălțate clădiri și cartiere. Edinețul e un oraș cu mare potențial”.
În același timp, parlamentarul a vorbit despre proiectele necesare pentru dezvoltare. „De la cele esențiale legate de apeduct mai bun, până la cele materiale legate de locuri de muncă mai bine plătite. În ultima perioadă, am văzut nu doar oameni care pleacă peste hotare, dar și tineri care se întorc de peste hotare pentru a investi într-o afacere, iar asta mă bucură, precum mă bucură și faptul că autoritățile locale sunt foarte receptive și deschise la astfel de inițiative, la fel cum sunt și eu deschis ca reprezentant al puterii centrale”, a spus Dinu Plîngău, pentru PROVINCIAL.MD.
Parlamentarul a menționat că și-ar dori ca satele, peste 20 ani, să arate mai tinere: „Mai puțin triste și pustii. Suntem într-o mare întârziere de a face reforme locale. Toți vorbesc despre necesitatea acestora, dar deocamdată nimeni nu își asumă aceste lucruri pentru că procesele vor da roade abia peste câțiva ani. Însă Liga Aleşilor Locali a Platformei DA are planuri mai. Cei mai gospodari primari şi consilieri pro-europeni sunt bineveniți să se alăture, ca să învețe cum pot transforma satele şi oraşele lor în adevărate bijuterii”.
Ce ține de acțiunile autorităților cu privire la susținerea localităților rurale, Dinu Plîngău le vede insuficiente și deseori politizate.
Totodată, susține el: „Aș vrea să găsim un consens național în abordarea problemei și să evităm politica, când discutăm despre lucruri atât de importante, chiar elementare, pentru a da oamenilor de la sate viața şi confortul pe care îl merită demult”.
Mihaela Conovali