Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) îşi exprimă indignarea şi revolta împotriva încălcării flagrante de către Guvernul Republicii Moldova a principiilor parteneriatului social și anume neconstituirea Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective (CNCNC).
Potrivit unei Declarații a CNSM, Guvernul încalcă principiile prevăzute în Convenţiile nr. 98 şi nr. 154 ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii, Codul muncii, Legea privind organizarea şi funcţionarea Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, a comisiilor pentru consultări şi negocieri colective la nivel de ramură şi la nivel teritorial.
”Au trecut mai bine de patru luni de la alegerile parlamentare şi suficient timp de când a fost numit Guvernul, dar în acest răstimp, din lipsa responsabilităţii Executivului, nu a fost creată CNCNC – organul tripartit în obiectivele căruia intră consultările între partenerii sociali în problemele ce ţin de domeniul muncii şi în problemele social-economice de interes naţional, de ramură şi teritorial, promovarea parteneriatului social la toate nivelurile, menţinerea coeziunii, păcii şi stabilităţii sociale pe teritoriul Republicii Moldova, susţinerea participării societăţii civile la promovarea politicilor naţionale.Este şi mai grav faptul că la etapa actuală a fost ignorat dreptul sindicatelor de a participa la elaborarea proiectelor de programe social-economice şi de acte juridice prevăzut în art. 14 din Legea sindicatelor nr. 1129 din 07.07.2000”, se arată în declarație.
Astfel, sindicatele au fost excluse din procesul de elaborare şi discutare a celor mai importante proiecte de legi ce vizează politica economică şi socială din ţară, precum: Legea privind modificarea și completarea unor acte legislative în partea ce ține de realizarea politicii fiscale, vamale şi bugetare pentru anul 2015 şi perfecționarea legislației fiscale, vamale şi bugetare, Legea bugetului de stat, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2015.
Pornind de la cele menţionate, CNSM cere Guvernului Republicii Moldova convocarea de urgenţă a Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective şi solicită începerea negocierilor pe marginea revendicărilor înaintate pe marginea bugetului public naţional.
Sindicatele declară că pledează pentru un dialog şi parteneriat social în cadrul căruia toţi partenerii sociali se respectă reciproc şi sunt responsabili în activitatea lor.
În cazul nerespectării cerinţelor înaintate, sindicatele îşi rezervă dreptul de a întreprinde alte acţiuni în conformitate cu prevederile cadrului legal.
Declarația integrală o găsiți aici.
Elena Ivanov