Șeful statului Igor Dodon, ieri, a întreprins o vizită în raioanele Șoldănești și Rezina, unde a avut mai multe întrevederi.
Prima destinație a fost comuna Alcedar, din Șoldănești, unde a vizitat gospodăria locală – SRL „Vagadi”, specializată în cultivarea fructelor și a cerealelor. Întreprinderea activează pe o suprafață de peste 100 de hectare și dispune de utilaj frigorific pentru păstrarea recoltei, cu capacitatea maximă de 600 tone. Anul trecut, recolta de cereale a fost de circa 1800 de tone, de porumb peste 2 mii de tone și de fructe tot peste 2 mii de tone. „Am salutat activitatea gospodăriei și am asigurat conducerea și colaboratorii acesteia de faptul că autoritățile țării vor depune maximum eforturi pentru a susține agenții economici și populația în această perioadă dificilă pentru noi toți”, a scris Dodon, pe Facebook.
„În continuare, m-am deplasat în satul Cușmirca, unde am vizitat un veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Anton Solovei a sărbătorit în anul curent cea de-a 95-a aniversare, iar în anul trecut, împreună cu soția sa, Maria Sîrbu, au marcat 70 de ani de căsnicie. I-am exprimat veteranului respectul meu enorm și l-am felicitat cu ocazia celor 75 de ani ai Marii Victorii, dorindu-i lui și familiei sale sănătate și liniște sufletească”, a mai spus Dodon.
În același timp, a vizitat spitalul raional din orașul Șoldănești – „unde am verificat nivelul de pregătire a instituției de primirea pacienților cu coronavirus. Țin să menționez că Șoldănești este unicul raion din țară unde nu s-a înregistrat încă niciun caz de infectare”, a spus șeful statului. „În total, spitalul dispune de 115 paturi, dintre care 15 sînt rezervate pentru tratarea celor infectați de virus, alte 15 – pentru triere. În caz de necesitate, acest număr poate fi dublat. În prezent, aici sînt tratate 25 de persoane cu diferite afecțiuni care decurg în formă gravă. Totodată, instituția este dotată cu patru aparate de ventilare artificială a plămînilor”.
În continuarea vizitei de lucru la Șoldănești, Dodon a luat cunoștință de activitatea filialei locale a companiei „Brodețchi”, specializată în fabricarea produselor de panificație și de patiserie. Întreprinderea a fost fondată în anul 1994, iar filiala respectivă – în anul 2002. La întreprindere muncesc peste 500 de angajați, inclusiv 110 la filiala de la Șoldănești. În fiecare zi, aici sunt coapte câte 4-5 tone de produse de calitate înaltă. „Am salutat colectivul brutăriei și am apreciat condițiile în care activează, precum și faptul că întreprinderea a investit peste 1,5 milioane de euro în achiziția utilajului modern. Am asigurat conducerea întreprinderii că în condițiile crizei provocate de pandemie le vom acorda susținerea necesară”.
În încheierea vizitei la Șoldănești, Dodon a avut o întrevedere cu administrația raională – „unde am discutat mai multe subiecte legate de dezvoltarea social-economică a regiunii”, spune Dodon.
În orașul Rezina, șeful statului a avut o întrevedere cu președintele raionului, Valeriu Ciorici – „cu care am discutat despre situația social-economică din regiune în contextul crizei provocate de pandemie, dar și a vremii secetoase. În context, am vorbit despre măsurile de prevenire a răspîndirii în continuare a virusului de tip nou”.
„Pe finalul vizitei de lucru la nordul Moldovei, m-am familiarizat cu activitatea a două întreprinderi agricole din raionul Rezina. Inițial, am mers la întreprinderea „Dammag Grup” din satul Țareuca, unde este construit un complex modern pentru păstrarea, uscarea și ambalarea fructelor, preponderent a prunelor. Volumul maxim de depozitare a producției constituie circa 700 de tone. În continuare, am vizitat satul Cinișeuți, unde firma „Agroopt” are o plantație de nuci (aluni), pe o suprafață de 20 de hectare, precum și porumb dulce și legume în sere, cîte un hectar. Este o gospodărie tînără care încă nu a obținut recolte. Le-am urat proprietarilor întreprinderii succes în administrarea businessului, subliniind că creșterea culturilor nucifere este o direcție de perspectivă pentru țara noastră”, a mai scris Dodon, pe Facebook.
Dina Roșca