În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, directorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună a vorbit despre virusul Coronavirus și măsurile întreprinse.
T.: Dle director, întrebare care se cere a fi adresată… Putea fi prevenită intrarea virusului în RM?
N.F.: Este bine cunoscut faptul că bolile infecţioase nu cunosc graniţe. Iar emergenţa acestora şi apariţia agenţilor patogeni noi creează premise pentru dezvoltarea epidemiilor şi chiar a pandemiilor la nivel global. Există experienţa în gripa pandemică din 2009-2010 cu răspândirea acestei infecţii pe plan global, mai recent sunt infecţiile noi precum infecţia SARS, Ebola etc.
În contextul epidemiei prin infecţia cu Coronavirusul de tip nou (COVID-19) se determină răspândirea acestei boli la nivel global (în 110 ţări), inclusiv în ţările din regiunea Europeană (48 ţări), inclusiv în ţările vecine – România şi Ucraina. Şi aici trebuie de menţionat că Republica Moldova a introdus măsuri de screening la punctele de trecere a frontierei pentru a detecta precoce la intrarea în ţară a cazurilor suspecte de boală, aceasta fiind printre măsurile recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Totodată, ziua noastră, deja de mai multe săptămâni, începe cu ședința Punctului Focal, unde examinăm evoluția situației epidemiologice și luăm decizii referitoare la următoarele acțiuni. Le mulțumesc colegilor de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru suportul activ și pentru experiența dânșilor, care ne e extrem de utilă.
T.: Lumea discută despre necesitatea întreprinderii unor măsuri mai dure. Spun că autoritățile întârzie. Cum comentați aceste afirmații?
N.F.: Lumea totdeauna va fi împărțită în grupuri, în funcție de opinie. Unii susțin măsurile mai dure, alții le critică. Parcurgem o situație complicată, a fost declarată alerta Cod portocaliu și în acest context, e necesar să ne mobilizăm și să ne ordonăm. Să ascultăm și să respectăm recomandările sistemului național de sănătate, adică a medicilor, care sunt bazate pe cele mai bune practici existente la moment şi de asemenea sunt consultate cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Mai sus de toate polemicile pe rețelele de socializare și alte platforme online, când pe om îl doare ceva apelează la medic. Acum e situația când trebuie să ascultăm recomandările specialiștilor și să avem încredere în competența lor. După cum am spus – oricum, atunci când ne doare apelăm medicii.
T.: Ce este virusul nou? Ce cunosc specialiștii despre el?
N.F.: Coronavirusurile sunt o familie mare de virusuri, ce pot îmbolnăvi atât animalele, cât si oamenii. Coronavirusul de tip nou, precum şi boala pe care o provoacă, nu au fost cunoscute până la epidemia ce a izbucnit în Wuhan, China, în decembrie 2019.
Acest virus nou poate provoca infecţii respiratorii uşoare similare unei răceli obişnuite, dar şi forme grave de boală cu pneumonie şi detresă respiratorie. Boala se poate răspândi de la o persoană la alta prin picături mici nazale sau din gură, în timpul tusei sau strănutului, dar şi prin contact cu suprafeţele contaminate de bolnav. Tratamentul bolii este simptomatic. Actualmente, organizaţiile internaţionale sunt în proces de dezvoltare a preparatelor antivirale specifice şi vaccinului împotriva infecţiei COVID-19.
T.: Ce așteptări aveți de la măsurile întreprinse de Guvern?
N.F.: Măsurile decise de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică sunt menite să prevină transmiterea locală a virusului. Să știți că muncim cot la cot cu experții OMS – organizația cu cea mai mare experiență de gestionare a epidemiilor și pandemiilor și această experiență ne ajută extrem de mult.
Până în prezent, avem doar cazuri de import al virusului. După cum am menționat, în ultimele zile ale perioadei de incubaţie persoana infectată poate transmite infecția la toți cei cu care comunică. Anume de asta am elaborat un set de recomandări și am rugat toate sursele media să ne ajute să ajungem la toți oamenii. Prin aplicarea acestor măsuri și prin atitudinea responsabilă a fiecărui om putem semnificativ reduce răspândirea infecției.
T.: Aveți suficiente instrumente să administrați situația în cazul în care epidemia va lua un caracter mai agresiv?
N.F.: Ministerul Sănătății, Muncii şi Protecţiei Sociale are pregătite capacități de tratare a persoanelor infectate și va crește numărul acestora în funcţie de scenariile de evoluţie a situaţiei elaborate la nivel naţional de echipa locală.
Avem 480 de teste de laborator oferite de OMS pentru examinarea persoanelor suspecte de infecție. Urmează să mai primim 1000 de teste în zilele următoare. Guvernul a oferit resursele necesare pentru dotarea instituțiilor medicale cu dispozitivele și medicamentele necesare, echipamente personale de protecţie și suntem pregătiți să completăm rapid rezervele în caz de necesitate.
Avem nevoie de calm în societate și de responsabilitate în urmarea recomandărilor medicilor.
T.: Ce recomandări aveți?
N.F.: Am vorbit mai sus. Recomand și chiar rog, să respectăm cu toții măsurile recomandate de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică şi ale lucrătorilor medicali din cadrul instituţiilor medico-sanitare.
T.: Vă mulțumim.