Astăzi a fost inaugurată cea de-a XVI-a ediție a Expoziției Internaționale Specializate “INFOINVENT”. Evenimentul are loc în incinta Pavilionului Central al Centrului Internațional de Expoziții ,,Moldexpo”. Expoziția va fi deschisă până sâmbătă.
Evenimentul este organizat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și Centrul Internaţional de Expoziţii (C.I.E.) „Moldexpo” S.A., în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Agenția Națională pentru Cercetare şi Dezvoltare.
La expoziție participă aproximativ 80 de instituții și întreprinderi, tineri creatori și inventatori din Republica Moldova, România, Belarus, Polonia, Italia, Coreea de Sud, Malaesia, Vietnam, Franța etc., care prezintă la standurile expoziționale peste 450 de invenții, produse/servicii inovative și creative, proiecte inovaționale și de inovare și de transfer tehnologic etc.
Lucrările participanților sunt expuse în cadrul a 5 compartimente: invenții, soiuri de plante și design industrial; produse și servicii inovative; proiecte de inovare și de transfer tehnologic; creația tinerilor și industrii creative.
În cadrul festivității de inaugurare, Directorul general interimar al AGEPI, Andrei Popa, a salutat participanții și oaspeții la expoziție, menționând că INFOINVENT este un eveniment major pentru Republica Moldova. Andrei Popa a menţionat că obiectivul principal al Expoziției „INFOINVENT” este de a susține și de a promova activitatea inovațională, de a atrage investiții în activitatea de inovare și transfer tehnologic, de a promova proiectele de implementare ale invențiilor, tehnologiilor și produselor creative în economia națională, de a dezvolta cooperarea tehnico-științifică regională și internațională și de a încuraja parteneriatele business-știință. “Totodată, pentru vizitatorii interesați, expoziția este o veritabilă platformă de informare în domeniul proprietății intelectuale, precum și în domeniul valorificării inovațiilor și proiectelor de transfer tehnologic expuse la standuri.”, a adăugat Directorul general interimar al AGEPI.
Prezent la evenimentul de deschidere al expoziției, Aliona Onofrei, Direcţia politici în domeniul cercetării şi inovării, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a subliniat că: “Acest eveniment sper să fie cu impact major asupra vizibilităţii ştiinţei în societatea contemporană. Cercetarea şi inovarea reprezintă unul dintre domeniile prioritare, în rând cu educaţia, sănătatea, protecţia socială etc. Sperăm că acest eveniment va contribui de fapt la popularizarea activităţii ştiinţifice a organizaţiilor din domeniul cercetării şi inovării din Republica Moldova.”
Prezent la expoziție, Yoshiyuki Takagi, Asistent al Directorului General, Sectorul Infrastructurii Globale, Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI) a mulțumit pentru invitația la acest eveniment important pentru Republica Moldova și a invitat participanții să vină cu cât mai multe soluții inovative și tehnologii noi pentru a spori productivitatea și calitatea vieții.
Cu un cuvânt de salut au venit și Mircea Bernic, Prorector pentru cercetare, Universitatea Tehnică a Moldovei, precum și Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu, menționând că Republica Moldova dispune de un potențial de cercetare și inovare important, ceea ce permite crearea unor produse cu valoare adaugată în folosul întregii societăți.
La festivitatea de inaugurare au mai participat reprezentanți ai autorităților publice centrale, ai organizațiilor internaționale și naționale din domeniul proprietății intelectuale, ai instituțiilor de cercetare și învățământ superior, inventatori, cercetători și tineri creativi.
În cadrul expoziției se va desfășura și un program adițional de manifestări, care cuprinde conferințe, seminare și ateliere de lucru.
Astfel, în perioada 20-21 noiembrie, la Casa Vinului, va avea loc Conferința Inovațională Internațională cu genericul „Proprietate Intelectuală și Dezvoltarea Durabilă”. Evenimentul este organizat de AGEPI, în cooperare cu Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI) și cu suportul Minsiterului Educației, Culturii și Cercetării. Aflată la cea de-a IV-a ediție, Conferinţa va aborda subiecte ce țin de politicile și strategiile naționale în domeniul inovării și proprietății intelectuale (PI) pentru susținerea dezvoltării durabile; rolul PI și al inovațiilor în creșterea competitivității și modelarea societăților bazate pe cunoaștere; stimularea implementării tehnologiilor curate și ecologice; rolul transferului tehnologic în dezvoltarea businessului inovativ etc. respectiv, creșterea calității vieții; mecanismele de încurajare a inovațiilor și transferului tehnologic etc. Deschiderea Conferinței va avea loc pe 20 noiembrie, ora 14.00.
Miercuri, 20 noiembrie, la ora 11:30, în Pavilionul Central al Moldexpo, va fi organizată o prezentare a produselor tradiționale cu indicații geografice protejate sau cu potențial de a fi protejate din diferite regiuni ale Republicii Moldova.
Joi, 21 noiembrie, la ora 12:00, în Pavilionul Central al Moldexpo, se va desfășura un master-class cu genericul „Arta și tehnica confecțiilor din piele”, cu participarea studenților din cadrul Colegiului Tehnologic din Chișinău și Universității Tehnice a Moldovei.
Vineri, 22 noiembrie, la ora 14:30, va avea loc prezentarea filmului de scurt metraj „Miliard”. Evenimentul reprezintă un omagiu dedicat regretatului actor Mihai Curagău, artist al poporului. Producătorul intenționează să inițieze o campanie de crowdfunding pentru suma de 200.000 de lei în sprijinul realizării bustului actorului Mihai Curagău și inaugurării acestuia în locul unde și-a desfășurat activitatea în timpul vieții, între cele două instituții de cultură: Teatrul Național „Satiricus” și Cinematograful „Odeon”.
Conform programului expoziției, la 22 noiembrie, ora 14.30, în incinta Pavilionului Central al Moldexpo, va avea loc festivitatea de premiere a laureaților Expoziției Internaționale Specializate „INFOINVENT”. Printre cele mai importante distincții care vor fi acordate, menționăm: Premiul Guvernului Republicii Moldova „Inventator remarcabil”; distincții ale Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale; medalii și trofee ale AGEPI; mențiuni și diplome ale partenerilor ș.a.
Sâmbătă, 23 noiembrie, ora 10:00, în incinta Pavilionului Central al Moldexpo, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD) va organiza un eveniment de informare și instruire ENRICH Information Day & Training, destinat antreprenorilor cu potențial de inovare și cercetătorilor în vederea facilitării cooperării întru dezvoltarea proiectelor de anvergură multinațională. Participanții vor avea ocazia să se inspire din experiența specialiștilor din Ungaria din cadrul rețelei European Network of Research & Innovation Centres and Hubs.
Expoziția Internațională Specializată ”INFOINVENT” reprezintă un mediu ideal pentru întâlniri de afaceri între inventatori, cercetători și reprezentanții sectorului investițional. Este un eveniment major pentru întreaga comunitate științifică și inovațională a Republicii Moldova.
De la prima ediție a EIS “INFOINVENT”(1997) și până în prezent, în cadrul evenimentului au participat peste 1000 de expozanţi prezentând mai mult de 4000 de invenţii şi cicluri de invenţii din diverse domenii ale științei și tehnicii.
Dina Roșca