Federația Agricultorilor din Moldova „FARM” a organizat un Forum de discuții despre procesele participative pentru eficacitatea politicilor și instrumentelor de dezvoltare rurală.
Evenimentul a fost organizat în cadrul Proiectului „Implicarea societății civile în îmbunătățirea politicilor și promovarea modelelor eficiente de dezvoltare rurală”, finanțat de Delegația Comisiei Europene din Republica Moldova și implementat de către FARM.
Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Alexandru Dubălari, a salutat participanții la eveniment și și-a exprimat convingerea că prin conjugarea eforturilor între structurile guvernamentale și societatea civilă vom reuși promovarea unor politici eficiente de dezvoltare rurală.
În context, managerul de proiecte al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Iva Stamenova, a apreciat importanța și implementarea cu succes a Proiectului, cât și atitudinea constructivă a ministerului de ramură, și a comunicat că apreciază mult colaborarea cu FARM, cât și implicarea societății civile în elaborarea noii Strategii, subliniind că: „Această platformă este un loc perfect unde se pot întâlni toate părțile interesate pentru a discuta problemele cu care se confruntă o localitate anumită”.
În cadrul evenimentului, directorul executiv al Federației Agricultorilor din Moldova „FARM”, Aurelia Bondari a remarcat că fără implicarea inclusivă a cetățenilor din spațiul rural, politicile și instrumentele de dezvoltare rurală nu vor fi eficiente și a vorbit despre studiul „30 de contribuții pentru dezvoltarea rurală durabilă a Moldovei după 2021”, realizat în colaborare cu Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.
Cu referire la subiectele discutate, în cadrul forumului, șefa Direcției politici și programe de dezvoltare rurală, MADRM, Galina Petrache, a remarcat implicarea societății civile în procesul de elaborare a politicilor și de implementare a măsurilor de dezvoltare rurală. „Am discutat despre implicarea în grupurile de acțiune locală care sunt constituite din reprezentanții autorităților publice locale, societatea civilă și sectorul privat, care fac o asociere și identifică problemele la nivelul localității și vin cu proiecte pentru a fi implementate și pentru a dezvolta localitățile rurale. Scopul acestor grupuri de acțiune locală sunt de a crea cât mai multe locuri de muncă, astfel ca să dezvolte localitatea și să păstreze acel potențial atât cultural, cât și istoric, dar și pentru a atrage tineri care să vrea să locuiască în mediul rural”, a relevat Galina Petrache.
Doina Munteanu